T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / MERKEZ - Lala Hüseyin Paşa İlkokulu

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Okulumuz ve Geçmişi

LALA HÜSEYİN PAŞA İLKOKULU TARİHÇESİ

---------------------------------------------------------------------------------

            Okulumuz 1920 yılının eylül ayında, Cemalettin Mahallesinde Kobak Sokak, Hacı Bekir aralığı "Efkarların" evinde öğretime başlamıştır. Ardından Alaattin Paşa İlkokulu ile birleştirilerek Lala Hüseyin Paşa Camii civarında Hacı Mesih'in binasında 125 öğrenci ile eğitim-öğretime devam etmiştir.

            Yaklaşık on yıl burada eğitim-öğretime devam edilmiştir. Binanın satılmasından sonra şimdiki Okul Sokaktaki "Ayet Ağa"nın evi yıllığı 600 Liraya kiralanarak, yedi yıl eğitim-öğretim yapılmıştır.

            Daha sonra Rumlardan kalma halı fabrikası olan bina onarılarak okul haline getirilmiş ve okul buraya taşınmıştır.

            1970 yılında Mahalle sakinlerinin girişimi ile yetersiz olan bu binaya ek olarak yeni bir okul binası yapılmıştır.

            Yedi büyük derslik ve üç küçük odadan oluşan eski bina, Aralık 1993'te yıkılmıştır. Normal öğretime yeterli olmayan yeni okul binasında ikili öğretime geçilerek eğitim-öğretime devam edilmiştir.

            Yıkılan eski binanın yerine 1999 yılında temel atılmış ve 1999-2000 Öğretim yılının 2. Dönem başında yeni bina faaliyete geçerek eğitim-öğretime başlamıştır. Yeni binanın hizmete girmesiyle birlikte okulumuzda 2000-2001 öğretim yılı başından itibaren tekrar normal öğretime geçilmiştir.

            2021 yılında eski binamız, depreme dayanıklı olmadığından dolayı yıkılmış ve eğitim-öğretime, yeni binamızda devam edilmiştir. İki katlı binamızda 4 derslik, 1 ana sınıfı, 1 çok amaçlı salon, 1 öğretmenler odası, 2 idari oda, 2 depo, 4 wc ve 1 kombi odası bulunmaktadır.

            Binamız doğalgazlı kombi ile ısıtılmaktadır.

 

LALA HÜSEYİN PAŞA KİMDİR?

----------------------------------------------

Hüseyin Paşa İkinci Selim'in lalası olduğundan, Lala Hüseyin Paşa  adıyla şöhret bulmuştur. Islav Sarayındandır. Sarayda yetişmiştir.  2. Selim Şehzadelik döneminde Kütahya'da Valiyken  o ' da yanında bulunmuştur.  2. Selim padişah olunca, 1569 yılında Anadolu Beylerbeyi, yani Anadolu Genel Valisi olarak atanmıştır. O zaman Anadolu Beylerbeyliğinin yönetim merkezi Kütahya idi.

            İki yıl Kütahya'da Genel Valilik yaptıktan sonra, Konya, Kıbrıs, Rumeli Beylerbeyliğini de yapmıştır. Kubbe Veziri olarak İstanbul'a çağrılmış, 1572 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Kabri Edirne Kapı Mustafa Paşa Dergahındadır.

 

KAYNAK:Kütahya Şehri Kitabı Sayfa :146-147 (İsmail Hakkı UZUNÇARŞILI)

 

Kütahya'da yaptığı hizmetlere karşılık, okulumuza Lala Hüseyin Paşa'nın adı verilmiştir.

 

 

MAHALLEMİZ VE OKULUN ÇEVRESİ

----------------------------------------------------

            Okulumuz İstiklal Mahallesi ile Lala Hüseyin Paşa Mahallesi arasında yer almaktadır.

            İstiklal Mahallesi ve lala Hüseyin Paşa Mahallesi şehrimizin en eski mahallelerindendir. (Eski adıyla  "Yeni Mahalle" denmektedir.) Hisarlı Ahmet Caddesi (Jandarma Okul Caddesi), Eski Sanayii, Lala Hüseyin Paşa Caddesinden oluşmaktadır. Yapı bakımından ahşap ve eski tarihi binaların yanı sıra, son zamanlarda betonarme ve çok katlı binalar yapılmaktadır.

Okulumuzun bulunduğu çevre çok eski yerleşim çevresi olduğundan, sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerden meydana gelmiştir. Eğitim ve kültür düzeyi çok düşüktür.

 

    

14-10-202114-10-202114-10-202114-10-202114-10-202114-10-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.10.2021 - Güncelleme: 07.03.2023 16:13 - Görüntülenme: 174
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
tarihçe,